Reguli inmormantare incepand cu 15 mai 2021

Reguli inmormantare incepand cu 15 mai 2021

Odata cu anuntarea relaxarii restrictiilor in Romania incepand cu data de 15 mai 2021, se schimba si regulile aflate in vigoare la organizarea inmormantarilor si parastaselor.

Reguli inmormantare 15 mai 2021

Pentru inmormantarile organizate pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 15 mai 2021, se vor respecta in continuare regulile stricte de igiena si de distantare sociala, insa este permisa participarea unui numai mai mare de persoane (respectiv maxim 50 de persoane in spatiile inchise precum capela, sala de priveghi sau biserica), cu posibilitatea cresterii acestui numar daca toti participantii sunt vaccinati. Avand totusi in vedere faptul ca verificarea statutului de persoana vaccinata este dificila, cel putin pana la 1 iunie 2021 este recomandata limitarea grupurilor la maxim 50 persoane in spatiile inchise.

De asemenea in spatiile inchise mai sus mentionate (biserica, capela, sala priveghi) este obligatorie purtarea corect a mastii de catre participanti, precum si asigurarea unei ventilatii corespunzatoare a acestor spatii inchise.

Pentru procesiunea funerara si slujba de la cimitir, sau in alte spatii exterioare se poate renunta la purtarea mastii, daca este asigurata distantarea sociala, de asemenea, numarul de persoane participante poate fi mai mare decat 50 persoane in spatii exterioare, dar este nevoie sa se asigure evitarea de grupuri mari si sa nu se formeze aglomeratii de persoane.

Reguli organizare pomana sau parastas 15 mai 2021

Precum si in cazul nuntilor, botezurilor si meselor festive, si pentru organizarea de parastase si pomeni se aplica regula de maxim 50 persoane daca evenimentul se desfasoara intr-un spatiu interior.

In șituația parastaselor si pomenilor, purtarea mastii nu este obligatorie, insa trebuie asigurata distantarea meselor si plasarea de maxim 6 persoane la o masa.

Pentru organizarea parastaselor intr-un spatiu exterior (terasa, curte, etc.), numarul de participanti poate fi mai mare de 50, insa este nevoie sa se respecte aceleasi reguli de distantare mai sus mentionate.

De la 1 iunie 2021 sunt anuntate noi relaxari ale regulilor de organizare a inmormantarilor, cu care va vom tine la curent.